woensdag 20 mei 2015

Recensie: De Engelenmaker


Titel: De engelenmaker
Auteur: Stefan Brijs
Uitgever: Uitgeverij Atlas
Jaar van uitgave: 2005
Bladzijden: 428
ISBN: 9789045013848

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig naar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt zijn geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Deze psychologische roman is een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het verhaal is zo goed in elkaar gezet, blijft spannend tot aan het einde en is onvoorspelbaarder dan je in eerste instantie zou denken. Eerst lijkt het vooral te gaan om de kinderen van de dokter, maar langzamerhand komt de dokter letterlijk en figuurlijk steeds meer aan het woord en komen zijn gedachtes, vaak onbegrijpelijk, steeds meer naar voren. Je kunt je in eerste instantie niet voorstellen dat het er zo aan toe kan gaan in iemands hoofd, maar toch word je er helemaal in meegesleept.

Het boek is ingedeeld in drie delen, en daaronder ingedeeld in kortere hoofdstukken. Ook al wisselt het verhaal na een aantal bladzijdes van tijd, dit is niet storend voor het verhaal. Juist hierdoor wordt wat je al eerder hebt gelezen steeds duidelijker. Het is alsof de clue al aan het begin verstopt zit maar je alleen nog moet ontdekken dat je het eigenlijk al weet. In het boek verschijnen veel medische termen, dit maakt wat je leest nog echter en geloofwaardiger, ookal is in je eigen gedachte het beeld al gevormd dat niets van dit alles waar kan zijn. Wat ook een grote rol in het boek heeft, is het geloof dat de dokter zijn leven als het ware laat voorzeggen: de Bijbel voorspelt hoe zijn leven moet gaan, wat goed en kwaad is en wat de consequenties hiervan zijn.

Ik wil niet teveel over de inhoud van dit boek vertellen maar ik kan je adviseren dit prachtige boek over een ietswat gestoorde dokter en zijn drie engel-kinderen te gaan lezen. Het heeft een prachtige maar hectische verhaallijn die helemaal bij de inhoud aansluit en als je eenmaal aan het lezen komt, kom je er niet meer vanaf.

Ik geef het boek een 9/10.