zondag 21 december 2014

Recensie: Will Grayson, Will Grayson


Titel: Will Grayson, Will Grayson
Auteur: John Green en David Levithan
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2010
Bladzijden: 278
ISBN: 9789047703273

Will Grayson: een onzekere, charmante en slimme jongen. will grayson: melancholiek en kunstzinnig. Twee totaal verschillende jongens met dezelfde naam. Ze weten niet van elkaars bestaan. Totdat ze elkaar tegen het lijf lopen op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in een stroomversnelling die uitmondt in een kunstzinnige, flitsende musical.

In dit boek wordt er om en om een hoofdstuk verteld door Will Grayson en will grayson. De verhalen zijn eerst totaal verschillend en het enige dat ze gemeen blijken te hebben is hun naam, maar na ongeveer 10 hoofdstukken, beginnen hun levens zich in elkaar te vlechten. Hierdoor kun je zelf je kiezen wiens mening je aanhoudt, en ik kreeg ook zeker een voorkeur naar een van de twee Wills. 

Het boek heb ik eigenlijk alleen maar meegenomen omdat ik van veel andere mensen hoorde en las dat het boek erg leuk/interessant was. Zoals je ziet is de voorkant niet echt speciaal, en zelf vond ik de tekst op de achterflap wat ... matig. Hierin komt niet duidelijk over wat er nou eigenlijk aan de hand is en wordt je niet echt aangetrokken om het boek te lezen, terwijl het wel zeker de moeite waard is om dit boek vol verwarring, homoseksualiteit en onzekerheden te lezen. 

Maar, ik zou dit boek toch zeker weten wel gaan lezen. Met de gekke én normale karakters en de gebeurtenissen die plaatsvinden kun je het boek in een keer uitlezen. Als ik niet steeds 's avonds alleen tijd had, was dat ook zeker gelukt want ik heb er maar drie dagen over gedaan. Door de afwisselende hoofdstukken blijft het spannend en zelfs tot het einde was ik verrast. 

Vooral dat eigenlijk de nogal aparte Tiny in het boek de belangrijkste rol heeft vind ik interessant. Zonder hem zou de titel lang niet zo interessant zijn en het verhaal al helemaal niet. Grappig hoe een bijrol het hele verhaal kan opzetten en de weg wijst.

Het is een leuk boek en zeker de moeite waard om even te lezen. Ik geef het een 7,5/10.


donderdag 4 december 2014

Recensie: Verhalen voor onder je kussen

 
Titel: Verhalen voor onder je kussen
Auteurs:
Khadija Arib
Caja Cazemier

Daniëlle Bakhuis
Khalid Boudou

Joost Heyink
Manon Sikkel
Uitgever: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2014

Bladzijden: 122
ISBN: 9789021673950

Dit boek maakt deel uit van de campagne Maak Seks Lekker Duidelijk. In dit boek maken vijf verhalen en twee strips hun punt over seks, en hoe het kan gaan. Dit is gedaan op verhalende manier, waarbij er nog best een verschil zit tussen de verhalen. Je ziet spanning, uitdaging, zenuwen, spijt en natuurlijk verliefdheid aan bod komen. Wil je meer weten over liefde en seks, kijk dan op www.sense.info.

Ik nam dit boekje mee omdat het echt een heel leuk boekje is, en ik zag dat het ook nog eens is in verband met deze coole campagne. Het boek is zeer gericht op mijn leeftijdsgroep, dus ik hoop er ook veel mensen van mijn leeftijd enthousiast over te maken, want ik vind het een leuk boekje, met de vijf nogal uiteenlopende verhalen.

In de verhalen worden ook homoseksualiteit, naaktfotoproblemen en lovergirls/boys vermeldt, en hoe je snel je erin kunt trappen. Ook zitten er twee strips in van een paar bladzijden, maar deze spraken mij minder aan... Misschien omdat ik de seksgrapjes niet altijd helemaal begrijp. De verhalen vind ik wel erg leuk.

Het verhaal dat mij het meeste aansprak was het verhaal waarmee begonnen wordt. Dit is Sukkel voor de liefde van Daniëlle Bakhuis. In dit verhaal is een meisje smoorverliefd op de knapste jongen van school, en als hij dan haar nummer vraagt, loopt ze ook helemaal in de wolken. Hij is superlief tegen haar en door middel van Whatsapp worden ze steeds closer. Eigenlijk wil hij wel een keer wat van haar zien, en zij stuurt een foto van haarzelf als ze in bad zit. Ookal heeft zij ingesteld dat hij de foto maar een seconde kan zien, hij heeft de foto toch in handen gekregen en aan iedereen laten zien.

Dit is iets wat erg actueel is en zeker weten ook in mijn omgeving gebeurd is, maar ja, wat doe je eraan als verliefde puber? Dit verhaal laat de waarheid goed zien, en ook de gevolgen ervan. Ook krijg je een duidelijke indruk wat ouders doen in het proces waarbij de puber uit is op de liefde en voor de eerste keer seks zal hebben, wat ik in sommige verhalen wel hilarisch vond.

Het meest aansprekende verhaal, welke ik het minst leuk vond door de gebeurtenis die er plaats vond, is het laatste verhaal. Lisa, van Khalid Boudo. Hier misleidt een meid een jongen, die het gewoon echt niet ziet. Zij laat hem alles 'ff' betalen, en op het laatst blijft hij zitten met de creditcard van zijn vader, in de problemen omdat hij met Lisa naar een duur hotel is gegaan en haar neven hadden gezegd alles wel terug te betalen. Niet dus.

Van dit verhaal werd ik zelfs een beetje boos. Komop, word wakker Tom! Je ziet toch dat het niet goed is met die Lisa? Ze is een hoer! Maarja, het gebeurt, en ook zeker weten in het echt.

Dit boek laat je door middel van verhalen die verzonnen zijn toch de werkelijkheid proeven. Om echt iets te van seks te weten te komen zul je het alsnog zelf moeten ervaren, maar door dit boek weet je wel welke gevoelens het kan oproepen, en hoe blind je ervan kan worden.

Leuk boek, zeker een aanrader en kijk ook de campagne op bovenstaande site. Ik geef het boek een 7,5/10.