woensdag 21 januari 2015

Recensie: De taarten van Marie


Titel: De taarten van Marie
Schrijver: Claire Sandy
Uitgever: De Fontein
Jaar van uitgave: 2014
Bladzijden: 320
ISBN: 9789026136979

Marie Dunwoody probeert alle bordjes draaiende te houden: haar tandartspraktijk (haar concurrent betrekt een pand in de straat), haar huwelijk (haar mans baan staat op de tocht), haar tienerzoon Angus (die duidelijk iets verzwijgt, maar wat?) en haar negenjarige tweeling Iris en Rosie (die op hun eigen manier voor het gezin zorgen). Ondertussen komt ze overal haar buurvrouw tegen, de perfecte Lucy die haar leven in balans heeft en geroemd wordt om haar bakkunsten.
Marie voelt dat ze faalt. Maar dan krijgt ze het beste bakboek aller tijden in handen en weet de oplossing: als ze de perfecte cake kan bakken, dan volgt de rest vanzelf!


Ik heb zoveel leuke recensies over dit boek gelezen en toen het toevallig bij de nieuwe boeken in de bieb lag, pakte ik het als eerste! Die moet ik lezen! Ze hebben het boek ook niet lang gemist, want binnen een week had ik het uit. Ik durf oprecht te zeggen dat dit verhaal me erg kon boeien en dit zeker geen verspilling van vrije tijd was.

Marie lijkt op het eerste gezicht een hele normale moeder, maar na een aantal bladzijden zie je al dat ze toch wel erg druk is. Ze is erg druk, en haar kinderen maken het er niet makkelijker op, maar soms toch wel wat leuker. Het boek bevat veel passages waarin er onvoorspelbare dingen gebeuren, en niet altijd heeft Marie de hoofdrol, maar ook vaak zijn het haar kinderen die het verhaal levendig houden.

Zelf ben ik echt een bak-fan, maar door dit boek zou ik niet snel beginnen met bakken. Het lijkt net alsof het één grote strijd is om je beslag uit te smeren in het bakblik en je afwas even snel te doen. Je kunt goed zien dat Marie echt jaloers is en daarom aan het bakken gaat, en wat ik erg mooi vind, is dat na een tijdje het ook echt goed gaat en dat is niet het enige resultaat.

Soms werd het alleen wel een beetje langdradig. Alsmaar de jaloezie en het bakken en de problemen met haar man die omhoog kwamen. Dan zie je dat een boek soms gewoon té goed eindigt, alles valt precies op zijn plek. Aan het eind heb ik wel even gelachen, omdat er zoiets onzinnigs gebeurt met Maries zoon. Ik had liever gezien dat niet alles op zijn plek viel zodat er nog een deel is wat je zelf kunt invullen.

Over het algemeen vind ik "De taarten van Marie" een heel erg leuk en vooral gezellig boek. Als je het nog niet gelezen hebt, moet je dat zeker doen! Ik geef het boek een 8/10.  

zondag 11 januari 2015

Recensie: Net als toen


Titel: Net als toen
Auteur: Marc Levy
Uitgever: Boekerij
Jaar van uitgave: 2006
Bladzijden: 299
ISBN: 9789022544747 

Arthur, een jonge architect, keert vanuit Parijs terug naar San Francisco, waar hij met vriend Paul een gerenommeerd bureau leidt. Hij mist er Lauren, voor wie hij alles had opgeofferd. Om haar te vergeten vertrok hij naar Europa. Na terugkomst blijkt dat vergeefs. Als hij betrokken raakt bij een motorongeluk, wordt hij echter geconfronteerd met (inmiddels co-assistente) Lauren. Zij moet nu, door zijn hersenbeschadiging, vechten voor zijn leven. 

In dit boek zie je heel mooi weergegeven hoe mensen elkaar verliezen en toch weer terug kunnen vinden. Het boek is verdeeld in hoofdstukken en nog verder onderverdeeld in kleine stukjes waar je op verschillende plekken met verschillende gebeurtenissen meekijkt. Hierdoor is het boek heel makkelijk te volgen en ken je ieder personage uiteindelijk precies.

Het boek heb ik in een oaar dagen uitgelezen. Het is een romantisch maar toch heel simpel verhaal waardoor je zo door die 300 bladzijdes heen bent gelezen. Door het zo vaak wisselen van plek was ik soms wel even de weg kwijt, maar ik wist na een paar regels wel weer waar ik was door de omschrijvingen van plaats die er constant zijn. 

Ik vind het verhaal ondanks dat het niet erg ingewikkeld is toch wel erg mooi. De nogal onwaarschijnlijke liefde van twee personen die beide zo'n eind verhuisd zijn en elkaar toch nog weer tegenkomen is erg bijzonder maar toch niet zo simpel gemaakt dat de personen zich er zo aan over geven. Mijn eerste gevoel was dat het al snel duidelijk zou zijn voor beide wat ze eerder hadden gevoeld, maar dat bleek toch nog langer te duren door verschillende gebeurtenissen die van tevoren plaatsvonden, vooral bij een van beide zodat het gevoel er nog niet was hoe ze elkaar zouden gaan ontmoeten en de liefde terugvinden.

Een mooi, eenvoudig boek dat je zo uitleest. Maar dat betekent niet dat 'ie niet de moeite waard is! Ik geef het boek een 7/10 en ben zeker van plan meer boeken van de Franse schrijver Marc Levy te gaan lezen.