woensdag 25 juni 2014

'Berlijn, Berlin!' recensie


Titel: Berlijn, Berlin!
Auteur: Elisa van Spronsen
Uitgever: Ploegsma
Jaar van Uitgave: 2013
Bladzijden: 150

Lot is een Franse au-pair, met een passie voor het maken van films. Ze hoort dat er in Berlijn een competitie is voor film'amateurs' van haar vriendin die in Berlijn werkt, en besluit er heen te gaan. Maar dit betekent wel dat ze haar vriendje een tijd achter moet laten in Parijs, net als haar oppaskind. Maar tijdens de competitie lopen de plannen iets anders dan verwacht en vergeet ze de mensen om haar heen.

Berlijn, Berlin! is een boek voor de jeugd van ongeveer 13 jaar. Dit is in het boek zelf goed te merken door de wijze van schrijven en de verloop van het verhaal. Het verhaal is niet voorspelbaar, maar dat maakt het soms wel erg moeilijk te begrijpen doordat wat er gebeurt soms ietswat onduidelijk overkomt. Het boek leest lekker door.

De manier van de schrijver is in dit verhaal door naast de Nederlandse woorden, ook Franse, Duitse en Engelse woorden te gebruiken. Voor de moeilijke woorden staat achterin een lijst. Leuk bedacht, maar voor iemand van 13 toch net iets te ingewikkeld. De opzet is mooi. Het boek is verdeelt in hoofdstukken met een titel waar je nieuwschierig van wordt, en deze is mooi versiert met steeds een ander plaatje. De voorkant is ook mooi aangekleed, deze heeft wat weg van een collage, maar dan iets eenvoudiger, met plaatjes die het boek symboliseren.

Het verhaal zal in het echt bijna nooit voorkomen, daarom is het leuk dat het in het boek niet te voorspelbaar gemaakt is. Leuke opzet en leuk onderwerp. Het boek is niet zo dik, maar wel goed gevuld. Het leest lekker door en is super voor een meisje van rond de 13.

Ik geef het een 3/5. 

dinsdag 10 juni 2014

'Cocktails & Ketchup' recensie

                                    
Titel: Cocktails & Ketchup
Auteur: Maren Stoffels
Uitgever: Leopold
Jaar van uitgave: 2008
Bladzijden: 141

De zestienjarige Sofie krijgt een nieuw meisje in de klas: Lewi. Lewi is stoer en durft van alles te doen, en Sofie wordt vriendinnen met haar. Al snel leert ze meer van Lewi's vrienden kennen, ook de leuke Alex, waarop ze verliefd wordt. Haar eerdere vrienden verwaarloost ze, ze heeft het gevoel dat die niks meer voor haar zijn. Daardoor komt ze al snel alleen te staan, en al helemaal wanneer ze erachter komt dat Lewi en haar vrienden toch andere types zijn dan zijzelf aangezien ze dingen doen die niet bij Sofie passen. 

Cocktails & Ketchup is een vervolgdeel op Dreadlocks & Lippenstift en Piercings & Parels. De boeken zijn goed apart te lezen, maar de personages zijn in dit boek minder uitgewerkt. Daarvoor zou je wel een van de eerdere delen moeten lezen. Zelf heb ik een hele tijd geleden Dreadlocks & Lippenstift gelezen en wilde dit deel ook graag lezen toen, maar dit kwam er nooit van. Vandaar dat ik nu even in de schrijfwijze moest komen, en ook even moest graven naar hoe de personages ook alweer in elkaar zaten. 

De verhaallijn is erg duidelijk, maar ik vind zelf dat er teveel zaken aan te pas komen. Je ziet een heleboel personen aan het woord, zelfs Sofies vakantievriendin van het vorige boek komt nog steeds via e-mail aan het woord en dit vind ik een beetje jammer want zonder haar zou het boek ook compleet zijn. De rest van de personen hebben allemaal een duidelijk karakter dat niet verandert verder in het boek, maar toch niet voorspelbaar zijn. Het verhaal leest lekkernweg doordat aan het begin alles goed gaat en je als lezer dus niet direct aan het denken wordt gezet tijdens een van de problemen die in het boek voorkomen.

Ik vind het een leuk jeugdboek, niet te voorspelbaar wat het soms wel wat onduidelijk maakt, maar niet zo dat je er niks meer van snapt. De personages zijn leuk maar niet helemaal duidelijk, maar als je de boeken van ervoor gelezen hebt perfect te begrijpen, en de karakters zijn lang niet allemaal even belangrijk dus ik kwam er wel uit. Het loopt goed af maar had van mij ook wel anders mogen eindigen want alles valt precies op zijn pootjes terwijl er erg veel problemen waren.

Het is een leuk boek, maar er mocht iets meer achtergrondinfo zijn. Ik geef het een 3/5.

vrijdag 6 juni 2014

'Flikker op!' recensie

Titel: Flikker op!
Auteur: Koen Vogels
Uitgever: Free Musketiers
Jaar van uitgave: 2009
Bladzijden: 106

De vijftienjarige Sander krijgt te horen dat er een nieuwe jongen in zijn klas komt. Terwijl iedereen zich op dat moment bezig houdt met de voorbereidingen voor de talentenshow, is Sander wel nieuwschierig wie die nieuwe jongen is. De nieuwe jongen, Alex, valt direct in de smaak bij iedereen. Zo ook bij Sander, die twijfelt of zijn gevoelens wel goed zijn. Als er gevraagd wordt wie Alex een rondleiding door de school wil geven, steekt hij dan ook zijn vinger op en wordt gekozen. Langzamerhand voelt hij dat hij verliefd wordt op Alex, en durft het niemand, ook zijn vrienden niet te vertellen. Maar heel lang kan hij zijn geheim niet wegstoppen. 

Flikker op! is een boek dat een goed beeld geeft over het gevoel dat ontstaat bij de twijfels van een vijftienjarige die homo is. Zijn vrienden steunen hem natuurlijk, maar er zijn ook mensen die er niet zo blij mee zijn, en je voelt hoe hij vecht om niet te laten merken hoe erg hij dit vindt, omdat hij bang is meerdere mensen kwijt te raken. Dit is wat mij aansprak om het boek te gaan lezen.

Door de simpele verhaallijn vind ik het boek niet erg interessant om te lezen. Er wordt wel erg goed duidelijk hoe de hoofdpersoon, Sander, zich voelt, maar aan de rest van de personen in het verhaal wordt niet veel aandacht geschonken, wat ik jammer vind omdat je niet weet hoe zij erover denken. Ik denk dat de schrijver op dat gebied meer uit de alwetende verteller had kunnen halen. Alle activiteiten lopen door elkaar, waardoor het lijkt alsof de schrijver sommige delen is vergeten af te maken. 

Het verhaal leest verder wel lekker door, de gebeurtenissen zijn alledaags en je kan je in de hoofdpersoon wel inleven, ookal lukt dat bij de bijpersonen minder. Het boek had van mij wat dat betreft wat dikker mogen zijn, zodat de gebeurtenissen wat uitgebreider verteld konden worden, maar op deze manier is het voor iemand die liever geen dikkere boeken leest wel te doen.

Het verhaal is mooi, maar de uitwerking ervan minder. Ik geef het een 2/5.

woensdag 4 juni 2014

'Een lied voor Jackson' recensie



Titel: Een lied voor Jackson
Auteur: Celia Bryce
Uitgever: Callenbach
Jaar van uitgave: 2013
Bladzijden: 206

Een lied voor Jackson gaat over de 14-jarige Megan, die tehoren gekregen heeft kanker te hebben. Hiervoor moet ze naar het ziekenhuis, waar ze zich eerst totaal niet thuisvoelt, omdat ze op de kinderafdeling ligt met kinderen die jonger zijn dan zij, maar ze leert ook de 16-jarige Jackson kennen, die ze eerst maar irritant vindt door zijn overvrolijke karakter. Langzamerhand leert Megan Jackson beter kennen en wordt hun band steeds hechter, zij wordt verliefd op hem maar durft het niet goed kwijt, waardoor ze ook bang wordt haar vriendinnen thuis te verliezen. 

Toen ik in de bieb zocht naar een mooi, nieuw boek, zag ik Een lied voor Jackson voorbij schieten. Eerst keek ik erlangs heen, maar werd toch wel nieuwschierig door de titel, die niets gemeen lijkt te hebben met de foto van het meisje. Ik las de achterkant en heb het boek daarna direct geleend en in mijn tas gestopt.

Ik had niet verwacht dat het boek mij zo zou raken, maar dat heeft het wel degelijk gedaan. Ik stoorde mij eerst een beetje aan het schrijfperspectief, want ik lees liever niet door de ogen van een alwetende verteller, maar toen ik eenmaal bezig was met lezen, lette ik er helemaal niet meer op. Er zijn stukken waar ik gelachen heb, zenuwachtig werd en zo snel mogelijk wilde weten wat er ging gebeuren, maar er was ook een deel waar ik een traantje weggepikt heb. 

Eerst vond ik het boek een beetje vervelend door het schrijfperspectief maar ook nog eens doordat ik aan het begin niet goed kon inschatten hoe Megan nou echt was en wat ze nou dacht. Verder in het boek werd dit veel uitgebreider verteld en grijpt het verhaal meer aan. Op een bepaald moment werd het zo leuk maar spannend, dat ik maar door wilde blijven lezen. Toen ik bijna aan het einde kwam, voelde ik het einde al aankomen, wat ikwel een beetje jammer vond maar het zij zo. Dit houdt niet in dat ik het einde niet mooi vond, want het einde is prachtig geformuleerd, veel mooier omschreven dan ik verwacht had. 

Een lied voor Jackson is een prachtig boek en zeker een aanrader. Ik geeft het een 4/5.