woensdag 25 juni 2014

'Berlijn, Berlin!' recensie


Titel: Berlijn, Berlin!
Auteur: Elisa van Spronsen
Uitgever: Ploegsma
Jaar van Uitgave: 2013
Bladzijden: 150

Lot is een Franse au-pair, met een passie voor het maken van films. Ze hoort dat er in Berlijn een competitie is voor film'amateurs' van haar vriendin die in Berlijn werkt, en besluit er heen te gaan. Maar dit betekent wel dat ze haar vriendje een tijd achter moet laten in Parijs, net als haar oppaskind. Maar tijdens de competitie lopen de plannen iets anders dan verwacht en vergeet ze de mensen om haar heen.

Berlijn, Berlin! is een boek voor de jeugd van ongeveer 13 jaar. Dit is in het boek zelf goed te merken door de wijze van schrijven en de verloop van het verhaal. Het verhaal is niet voorspelbaar, maar dat maakt het soms wel erg moeilijk te begrijpen doordat wat er gebeurt soms ietswat onduidelijk overkomt. Het boek leest lekker door.

De manier van de schrijver is in dit verhaal door naast de Nederlandse woorden, ook Franse, Duitse en Engelse woorden te gebruiken. Voor de moeilijke woorden staat achterin een lijst. Leuk bedacht, maar voor iemand van 13 toch net iets te ingewikkeld. De opzet is mooi. Het boek is verdeelt in hoofdstukken met een titel waar je nieuwschierig van wordt, en deze is mooi versiert met steeds een ander plaatje. De voorkant is ook mooi aangekleed, deze heeft wat weg van een collage, maar dan iets eenvoudiger, met plaatjes die het boek symboliseren.

Het verhaal zal in het echt bijna nooit voorkomen, daarom is het leuk dat het in het boek niet te voorspelbaar gemaakt is. Leuke opzet en leuk onderwerp. Het boek is niet zo dik, maar wel goed gevuld. Het leest lekker door en is super voor een meisje van rond de 13.

Ik geef het een 3/5. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten