zaterdag 7 maart 2015

Recensie: Pitstop


Titel: Pitstop
Auteur: Sanne Parlevliet
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Jaar van uitgave: 2014
Bladzijden: 157
ISBN: 9789089671530

Sinds Arnolds vader vertrokken is, komt zijn moeder niet meer uit bed. Ze begint al te stinken. De afwas stapelt zich op. Dan komt Sjon langs. Sjon is de postbode. Protestbode, zegt hij zelf. Aan zijn fiets wappert een spandoek: SCHRIJF MEER BRIEVEN! Want e-mail kun je niet onder je kussen leggen. Steeds vaker maakt Sjon een pitstop bij Arnold, ook als hij geen post voor hem heeft. Maar Arnolds vader heeft toch beloofd om te schrijven? Waar blijft die brief dan?

In dit boek zie je hoe Arnold zichzelf helemaal alleen moet redden, en daarbij ook nog zijn moeder moet helpen. Waar zij eerder voor hem zorgde, zorgt hij nu voor haar door haar elke dag een kop thee en een broodje te geven, maar hij hoort niks van haar, en wordt daar na een tijdje boos om: zij moet toch voor hem zorgen? Niet alleen thuis heeft hij problemen, op school gaan de leerlingen zich ook steeds meer met hem bemoeien en durft hij niet meer zichzelf te zijn.

Dit boek is niet zo dik en leest lekker snel door, doordat de gebeurtenissen elkaar eenvoudig aflossen. Het niveau van het boek is niet zo hoog, en dus eenvoudig te lezen voor mensen die niet zo houden van een moeilijk verhaal. De schrijver heeft het verhaal ingedeeld in korte hoofdstukken en gebruikt eenvoudige taal.

Inhoudelijk vind ik het verhaal niet heel erg sterk, maar wel leuk bedacht. De postbode komt eerst alleen maar op afgesproken dagen even aanbellen en een pitstop te houden, maar komt steeds vaker langs en zorgt voor de nodige problemen. Het boek is daardoor wel aan de voorspelbare kant, maar een boek kan natuurlijk niet alles hebben! Verder vind ik het verhaal goed/leuk opgezet met grappige gebeurtenissen, leuke stukken waarbij Arnold zichzelf goed weet te redden en onverwachte stukken waarbij er iets gebeurt dat niet voorspelbaar is voor een jongen van Arnolds leeftijd.

Een leuk en eenvoudig boek. Ik geef het een 6/10.

1 opmerking: